Antitankgracht

Terug naar overzicht

De Antitankgracht werd net voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd om Duitse tanks tegen te houden. Gelukkig is dat vandaag niet meer nodig, maar het levert ons wel een mooie locatie op om door te fietsen.

Sluisbunker van de Antitankgracht in Kapellen (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

De Antitankgracht is dé locatie voor een leuke fietstocht. De Antitankgrachtroute van de "herover de Forten" fietsbrochure  je bijvoorbeeld langs de gracht en de talloze mooie natuurdomeinen die deze met elkaar verbindt. Meer info vind je terug op de flyer.

De hele gracht is te verkennen via het wandelknooppuntennetwerk.

Wil je meer informatie over de Antitankgracht? Langs alle toegankelijke delen zijn er informatieborden aangebracht met weetjes over de natuur en geschiedenis van dit mooie landschap.

Natuur

Sinds 1994 wordt de Antitankgracht erkend als beschermd landschap. Dankzij een lengte van 33 km, is de gracht daarmee het langste beschermde landschap van Vlaanderen. Om de gracht te beschermen, werd er een landschapsbeheerplan opgemaakt. Dit wordt uitgevoerd door de huidige eigenaar, de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM).

Wil je meer weten over de fauna en flora die er vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

De gracht werd gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog, van 1937 tot 1939. Het doel van de gracht was Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval: de zijden van de gracht vormden een helling die te scherp was voor de tanks in die periode.

Tussen het hoogste en het laagste punt van de gracht is 13 meter verschil waardoor er 15 sluizen aangelegd moesten worden. Aan de meeste van deze sluizen en op andere plaatsen aan de gracht werden bunkers gebouwd. Vandaag zijn er langs de gracht nog steeds 48 bunkers aanwezig.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van de Antitankgracht kan je hier terecht.

De gracht vandaag

De Antitankgracht verbindt natuurgebieden en bossen met elkaar en is daarom van groot belang voor de migratie van planten dieren.

Adres: 
2930 Brasschaat
Antwerpen
Contactgegevens: 

Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
A. Van de Maelestraat 96
9320 Erembodegem

Tel.: +32 (0)53 72 64 45
Fax: +32 (0)53 71 10 78

E-mail: info@vmm.be

Foto's: 
Antitankgracht in Stabroek vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
De schans Smoutakker en de Antitankgracht in Stabroek vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Sluisbunker van de Antitankgracht in Stabroek vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Sluisbunker van de Antitankgracht in Stabroek (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Wand van een sluisbunker van de Antitankgracht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)