Fort 3 - Borsbeek

Terug naar overzicht

In het oudste fort van de Grote Omwalling valt heel wat te beleven: van discgolfen en leuke feesten tot wandelen en rustig uitblazen in een zomerbar.

Fort 3 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Het fort is vrij te bezoeken maar de ondergrondse delen zijn doorgaans niet toegankelijk. In de zomermaanden komt het fort écht tot leven: dan kan je lekker vertoeven in de zomerbar, genieten van leuke animatie in de woonwagenschuur, een partijtje discgolf spelen, je kinderen aanmoedigen in het speelparcours en het fort helemaal ontdekken dankzij begeleide wandelingen.

Fietsers kunnen het fort samen met de andere Brialmontforten ontdekken via de Brialmontroute of zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Fort 3 Borsbeek ligt aan knooppunt 5.

Natuur

Fort 3 Borsbeek is het belangrijkste Brialmontfort voor vleermuizen. Daarom is het domein een Europese Speciale Beschermingszone. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en baardvleermuis.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het fort werd de eerste stap in de bouw van de Grote Omwalling: in 1860-1864 werd er voor het eerste fort voor Borsbeek gekozen. Het fort heeft meer natuurstenen decoraties dan de andere forten en het is het enige fort dat gebouwd werd naar het oorspronkelijke ontwerp: daar ging men ervan uit de vijand van dichtbij onder te vuur te kunnen nemen. Dit bleek al snel achterhaald en het ontwerp is bij de andere forten gewijzigd. Na de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van het fort gesloopt en nieuwe golfplaten loodsen werden gebouwd. Toch staat de pantserkoepel uit 1907 er nog steeds.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort 3 Borsbeek kan je hier terecht.

Het fort vandaag

Tegenwoordig wordt het domein gebruikt als recreatiegebied. In de open ruimte worden fuiven en festivals georganiseerd. Talloze verenigingen hebben er hun lokalen, net als de Gemeentelijke Kunstschool Academia.

In de buurt

Ook in de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Lint, Borsbeek, Edegem, Aartselaar, stad Mortsel en district Wilrijk geniet je van mooie groene plekjes. Heb je zin om al wandelend de verschillende forten te bewonderen? Maak dan zeker gebruik van de wandelkaart van het wandelgebied ‘Landschapspark Zuidrand’. De wandelkaarten zijn te koop voor 5 euro bij alle gemeenten van het Landschapspark Zuidrand.

De Krijgsbaan verbindt alle forten met elkaar: in het noorden vind je Fort 2 Wommelgem en in het zuiden Fort 4 Mortsel.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Zoomweg, zijstraat van de Frans Beirenslaan (R11).
Bushalte: Borsbeek Kerkhof in de De Robianostraat.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Frans Beirenslaan 2A
2150 Borsbeek
Antwerpen
Contactgegevens: 

Gemeente Borsbeek
De Robianostraat 64
2150 Borsbeek
Tel.: +32 (0)3 320 94 02
E-mail: info@borsbeek.be

Accommodaties: 
Kaarten: 
Plattegrond van fort 3 in Borsbeek (copyright: provincie Antwerpen)
Fort 3 te Borsbeek tussen fort 4 te Mortsel en fort 2 te Wommelgem op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort 3 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort 3 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort 3 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)