Fort van Liezele

Terug naar overzicht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Fort van Liezele door het terugtrekkende leger helemaal geïsoleerd. Later werd het een voedseldepot, dan een gevangenkamp en nu is het een museum! Dankzij een boeiende tentoonstelling ontdek je de bewogen geschiedenis van het fort.

Ingang van het fort van Liezele (copyright: gemeente Puurs)

Wat kan je er doen?

In het Fort van Liezele ontdek je de geschiedenis van het fort aan de hand van diorama’s, fotopanelen en vitrinekasten met interessante items. Aan de hand van een audiogids worden de bezoekers rondgeleid doorheen diverse heringerichte lokalen en ondergrondse gangen. Tijdens het toeristisch seizoen zijn er wekelijks rondleidingen. Ben je iets avontuurlijker ingesteld? Het museum organiseert ook avondwandelingen met een petroleumlamp. Voor meer informatie kan je terecht op de website van het fort.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met de Schans van Puurs, het Fort van Bornem, het Fort van Steendorp en het Fort van Breendonk via de route ‘Versterkt erfgoed in Klein-Brabant’ van de brochure "Herover de Forten". Je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van Liezele ligt tussen knooppunten 84 en 85.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt aan knooppunt 125 van het netwerk 'In het Land van Stille Waters'. Het levert je een onverwachte wandeling in het groene Klein-Brabant op.

De fortenapp neemt jou en je (klein)kinderen mee op ontdekkingstocht doorheen het fort. Verzorg samen met soldaat Achille de zieke soldaten, schiet op een Zeppelin en maak een plons in de gracht! Download de app via erfgoedapp.be.

Natuur

In het fort hebben een 90-tal vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

De bouw aan het Fort van Liezele begon in 1908, maar het fort was nog niet klaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak in 1914. Begin oktober 1914 trok het leger zich terug tot achter de IJzer, waardoor het Fort van Liezele helemaal geïsoleerd achterbleef. Op 10 oktober gaf het fort zich over.

Het fort heeft dienst gedaan als voedseldepot van het Duitse leger, Brits gevangenenkamp en opslagplaats voor gerecupereerde Duitse munitie. Het is in erg goede staat en een aantal delen zijn gerestaureerd of authentiek heringericht. De rolbrug en keuken zijn bijvoorbeeld hersteld en de observatieklok teruggeplaatst.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Liezele kan je hier terecht.

Het fort vandaag

Het fort is sinds 1980 beschermd als landschap en sinds 1995 als monument. De vzw Fort Liezele heeft het fort ingericht als museum. Het fort heeft ook dienst gedaan als filmlocatie voor 'De hel van Tanger' en 'De smaak van De Keyser'.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Fortbaan, een zijstraat van de Hof-ten-Berglaan (N159).
Bushalte: Liezele Fort in de Molenstraat.
Station Puurs op 1,5 km.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Fortbaan 2
2870 Puurs
Antwerpen
Contactgegevens: 
Memorial Museum Fort Liezele vzw
Fortbaan 2
2870 Puurs
Telefoon: (+32) (0)3 778 12 23
e-mail: info@fortliezele.be
Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen)
Foto's: 
Bezoekers in het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Slaapzaal in het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Keuken in het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Rustlokaal uit 1939 in het fort van Liezele (copyright: gemeente Puurs)
Museumzaal in het fort van Liezele (copyright: gemeente Puurs)
Conferentiezaal met Franse en Britse officieren in het Belgisch Groot Hoofdkwartier in mei 1940 in het fort van Liezele (copyright: gemeente Puurs)
Bezoekers in het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Bezoekers in het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Gang met opschriften in het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Bezoekers in het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Soldaten in historisch uniform aan het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Soldaten in historisch uniform aan het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Soldaat in historisch uniform aan het fort van Liezele (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort van Liezele vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)