Schans van Landmolen

Terug naar overzicht

De Schans van Landmolen werd samen met de Schans van Lauwershoek gebouwd in 1909-1912 tussen het Fort van Steendorp en het Fort van Haasdonk. Vandaag is het domein privébezit en is het dus niet toegankelijk.

Schans van Landmolen vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

De schans vandaag

Vandaag is de schans privé-eigendom en staat er een woning en een bos op het domein. Het domein is dus spijtig genoeg niet toegankelijk.

De route 'Forten en kastelen in het Waasland' van de fietsbrochure 'Herover de Forten' brengt je langs de schans. Je kan ook zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. De schans van Landmolen ligt tussen knooppunten 74 en 97.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in de schans vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

De Schans van Landmolen werd samen met de Schans van Lauwershoek gebouwd in 1909-1912 tussen het Fort van Steendorp en het Fort van Haasdonk.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van de Schans van Lauwershoek kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Heirstraat (N485), vlakbij de afrit Haasdonk (15a) van de E17.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Heirstraat
9150 Kruibeke
Oost-Vlaanderen
Kaarten: 
Plattegrond van de schans van Landmolen in Kruibeke (copyright: provincie Antwerpen)
Topografische Kaart NGI 1967 Schans Landmolen