Fort Duffel opgenomen in praktijkboek Publieke Ruimte 2015

Terug naar overzicht
di, 2015-04-07 10:18

Reconstructie historische wal met parking inspireert

In 2009 kwam het fort van Duffel na veertig jaar leegstand in handen van vzw Kempens Landschap. Doel was om het fort na restauratie opnieuw open te stellen voor het publiek, met respect voor de aanwezige natuur.
Het sluitstuk van de restauratie was de reconstructie van het redan: een historische wal voor de ingang van het fort. Deze kreeg een eigentijdse invulling als parking. Het Infopunt Publieke Ruimte nam deze geslaagde realisatie op in het praktijkboek Publieke Ruimte 2015 dat deze week werd voorgesteld. 

Uitdagend project

 Sinds mei 2014 is het fort van Duffel opnieuw open voor publiek. Inga Verhaert, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap vertelt enthousiast: “Toen de gemeente Duffel ons in 2009 vroeg om te onderzoeken of het fort aangekocht en herbestemd kon worden, zagen we hierin meteen een mooie kans, al beloofde dit  een hele uitdaging te worden. Het fort van Duffel is dan ook meer dan militair erfgoed alleen: elk jaar overwinteren er tientallen vleermuizen. De nieuwe invulling moest dus een evenwicht zoeken tussen het behoud van erfgoed, respect voor de natuur en zachte recreatie.” Kempens Landschap ging met succes deze uitdaging aan. Sinds de opening is het fort een echte trekpleister geworden in de gemeente. Uit de laatste telling blijkt bovendien dat ook de vleermuizen zich er nog steeds thuis voelen.

Originele parking

 “En nu krijgen we ook erkenning van het Infopunt Publieke Ruimte”, vertelt Peter Bellens, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap. “Het voorplein van het fort van Duffel werd opgenomen als inspirerend voorbeeld in het praktijkboek Publieke Ruimte 2015. Dit toont aan dat Kempens Landschap op een creatieve en kwalitatieve manier omgaat met de inrichting van de openbare ruimte.”

Bij de aanleg van het voorplein ging Kempens Landschap dan ook niet over een nacht ijs. Het mocht geen gewone parking worden maar wel een waardige entree voor het fort: een eyecatcher zichtbaar vanaf de rijbaan. Uiteindelijk koos Kempens Landschap voor een ontwerp met een knipoog naar het militaire verleden van het fort. De verdwenen historische wal of redan die vroeger de ingang van het fort verdedigde, werd gedeeltelijk gereconstrueerd. De parking werd vervolgens geïntegreerd in dit aarden redan. Door deze ingreep valt het fort van Duffel op een positieve manier op in de omgeving. Waar voorbijgangers vroeger achteloos langs het fort van Duffel stapten, worden ze nu uitgenodigd om de site te verkennen.

 Bezoek

Wie het fort van Duffel zelf wil ontdekken, is elke dag, uitgezonderd maandag, welkom van 11.00u tot 21.00u.

 

 

Contactgegevens: 

Meer informatie over het fort vindt u op www.fortduffel.be