Sint-Bernardsesteenweg

Terug naar overzicht

Servitutenwoningen zijn gebouwen binnen het schootsveld van de forten. Deze moesten in hout gebouwd worden om ze in oorlogstijden snel te kunnen afbreken. In de aanloop van de Eerste Wereldoorlog is dit in veel gebieden ook effectief gebeurd. Gelukkig zijn er van de prachtige huizen nog heel wat bewaard. In 1924 werd de grote omwalling (huidige ring) gedeclasseerd. De krijgsdienstbaarheden en bijhorende verplichting om in hout te bouwen verviel hierbij. 

Dit houten huis is het enige overgebleven exemplaar van de vele servitutenwoningen die in de tweede helft van de 19de eeuw aan de Sint-Bernardsesteenweg werden opgetrokken. Het huis bevond zich in een met krijgsdienstbaarheden belaste zone, omwille van de nabijheid van de grote omwalling.

Wil je meer weten over dit prachtige erfgoed? Bij de dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen kan je de publicatie "Houten villa’s en planken dorpen. Tijdelijk bouwen in het schootsveld rond Antwerpen" gratis bestellen. Dit kan via volgend e-mailadres: erfgoed@provincieantwerpen.be.

status: bewaard

Adres: 
Sint-Bernardsesteenweg 230
2020 Antwerpen
Foto's: