4000 fietsers ontdekken de Fortengordel van de provincie Antwerpen

Terug naar overzicht
do, 2013-05-23 13:23

Afgelopen weekend fietsten meer dan 4000 sportievelingen langs de forten ten zuiden van Antwerpen tijdens de vijfde editie van de Fortengordel van de provincie Antwerpen. Dankzij de tandems die gratis ter beschikking gesteld werden, konden ook mensen met een handicap genieten van de Fortengordel. De forten van Wommelgem, Mortsel, Edegem, Kessel, Broechem en Borsbeek werden drukbezocht op pinksterzondag.

Fietsers konden kiezen uit twee lussen: de Brialmontlus die de forten van Wommelgem, Mortsel en Edegem verbindt en de Diamantlus tussen de forten van Kessel en Broechem. Sommige sportievelingen combineerden beide lussen en legden meer dan 70 km af.

Naast het uitgebreide aanbod randanimatie waren er rondleidingen voorzien in alle deelnemende forten, zelfs in het fort van Broechem dat normaal niet toegankelijk is voor het publiek. Tal van bezoekers kwamen één of meerdere forten ontdekken.

“Deze editie van de Fortgordel bood werkelijk voor elk wat wils”, vertelt gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens. “Naast tal van activiteiten voor jong en oud kon iedereen kennismaken met de prachtige forten van de provincie. De provincie Antwerpen wil werk maken van een toekomstvisie voor haar forten. We gaan voor een eigentijdse invulling met respect voor het rijke verleden van de forten.”

 

Kessel in de ban van de diamant

Het centrale thema van deze editie was diamant. Diamantgemeente Kessel ging voor de gelegenheid terug in de tijd en toonde haar rijke diamantverleden aan de bezoekers. Sommige deelnemers waagden hun kans tijdens één van de twee interactieve diamantzoektochten. Twee winnaars gaan immers aan de haal met een diamant van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Deze winnaars worden in de loop van volgende week bekendgemaakt en krijgen hun prijs bij een bezoek achter de schermen van de diamantsector.


Fortengordel voor iedereen toegankelijk

De Fortengordel van de provincie Antwerpen schonk veel aandacht aan personen met een handicap. Speciaal voor hen was er een gratis tandemuitleen in het Fort van Edegem. Ook mensen met een handicap maakten hier samen met hun begeleider gebruik van. Bovendien werden er rondleidingen met doventolk voorzien. Dit initiatief kon op veel bijval rekenen.

Gedeputeerde voor sport Bruno Peeters is trots op het initiatief: “De provincie Antwerpen maakt al jaren werk van een inclusief sportbeleid, dat sterk inzet op G-sport (sport voor personen met een handicap). Dankzij de inspanningen van het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) konden ook personen met een handicap dit jaar volop genieten van de Fortengordel.”


Deelnemers aan het woord

Greet en Bernard namen enthousiast deel aan de Fortengordel van de provincie Antwerpen: “We komen speciaal uit Maldegem om de forten te ontdekken. Drie forten staan op ons programma: Wommelgem, Edegem en Mortsel. We komen nu een eerste indruk opdoen om nadien met een gids nog eens terug te komen. Dit is alvast een schitterend initiatief.”

Contactgegevens: 

Dimitry Beuckelaers
Adviseur communicatie en fondsenwerving Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport)

dimitry.beuckelaers@apbsport.provant.be

http://www.fortengordel.be/

Foto's: