Provincie koopt voormalig militair domein Fort van Broechem

Terug naar overzicht
Fort van Broechem vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
do, 2013-03-28 11:25

De Antwerpse provincieraad keurde de aankoop goed van het Fort van Broechem, een domein in Ranst dat de voorbije jaren voor veldoefeningen gebruikt werd door Defensie. Het terrein ligt pal naast het provinciale opleidingscentrum Campus Vesta en is daarom volgens de provincie uitermate geschikt voor oefeningen door de politie-, ambulanciers-, en brandweerschool. Er zal echter rekening moeten worden gehouden met de aanwezige beschermde fauna en flora.

Het Fort van Broechem werd begin 20ste eeuw in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog gebouwd en maakt deel uit van de Antwerpse fortengordel. Het is eigendom van het Ministerie van Landsverdediging. Het domein is niet geschikt voor het grote publiek omdat er onder meer een belangrijke vleermuizenpopulatie huist.

Campus Vesta zal het terrein, en dan voornamelijk de gracht rond het eigenlijke fort, gebruiken voor bepaalde specifieke oefeningen. "Het leent zich perfect tot duikoefeningen, het trainen op zoek- en reddingsacties, op redden bij ijsvorming en op slachtoffers bergen", zegt provinciaal gedeputeerde voor Veiligheid Bruno Peeters (N-VA), tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Campus Vesta.

Het fort zelf kan volgens de provincie dan weer dienen voor oefeningen rond gijzelingen, ontruimingen of het zoeken naar slachtoffers. Ook Defensie blijft er overigens nog welkom. Of het domein af en toe voor het publiek kan worden opengesteld, wordt momenteel nog bekeken.

 

Contactgegevens: 

Campus Vesta

Oostmalsesteenweg 75

2520 Ranst

03 205 19 50 

info@campusvesta.provant.be