Vlaamse overheid maakt plan voor Gasthuisvelden

Terug naar overzicht
Fort van Koningshooikt vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
wo, 2013-04-10 16:25

Het gebied Gasthuisvelden-Donderheide ligt op de grens van de gemeenten Sint-Katelijne-Waver, Lier en Duffel. Het gaat om een landbouw- en bosgebied van ongeveer 600 ha tussen de dorpskern van Sint-Katelijne-Waver en het fort van KoningshooiktDe Vlaamse Overheid gaat voor het gebied een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) uitwerken. Dit zal gebeuren in nauw overleg met de betrokken gemeentebesturen, de provincie en vertegenwoordigers van lokale landbouw- en natuurorganisaties.

Het doel van de plannen is vast te leggen in welke delen van het gebied de bestaande landbouwbedrijven verder kunnen blijven werken en waar er onbebouwde ruimte moet behouden blijven. Daarnaast zal er gezocht worden naar ruimte voor ongeveer 25 ha bosuitbreiding dat aansluitend bij de bestaande Gasthuisbossen, de Brede Zijpe en het fort van Koningshooikt. Het fort is een overwinteringsgebied voor vleermuizen en zij hebben meer bos nodig om te kunnen overleven.

In mei wil de Vlaamse Overheid met een eerste voorstel komen. Op een nieuwe vergadering in mei zal er verder overlegd worden met de gemeentebesturen en organisaties. Tegen september zou het plan moeten klaar zijn en kan er met de uitvoering begonnen worden.

Meer informatie over het overlegproces op www.vlaanderen.be/agnas.