Schans Mastvest

Terug naar overzicht

Samen met de Schans Brilschans is dit de enige resterende schans van de Grote Omwalling. Vroeger stond er een jeugdherberg nu zijn de gebouwen in gebruik als lagere school en een kinderdagverblijf.

Schans Jeugdherberg vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

De schans vandaag

De gebouwen op de schans worden gebruikt door de lagere school Vlinderwijze.  Het domein zelf is toegankelijk en je kan rond de gracht wandelen en fietsen. Op het domein is er bovendien een speelterein.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in de schans vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Deze schans is gebouwd in 1860-1864. De schans is, samen met de Schans Brilschans, de enige resterende schans van de Grote Omwalling. In 1930 is er een brug gebouwd over het water ter ere van de Wereldtentoonstelling van datzelfde jaar. In 1963 werd de schans afgebroken voor de ring van Antwerpen, enkel de gracht is overgebleven. Op het domein was een jeugdherberg gehuisvest, maar deze is verhuisd naar het centrum van Antwerpen.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van de Schans Jeugdherberg kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Camille Huysmanslaan (zijstraat van de Jan van Rijswijcklaan, N177) en de Eric Sasselaan.
Fietsers: via het fietspad langs de Antwerpse ring.
Tram- en bushalte: Antwerpen Antwerp Expo.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Eric Sasselaan 2
2020 Antwerpen
Antwerpen
Contactgegevens: 

Stad Antwerpen
Grote Markt 11
2000 Antwerpen
Telefoon: +32 (0)3 22 11 333
E-mail: info@stad.antwerpen.be

Accommodaties: 
Kaarten: 
Plattegrond van de schans Jeugdherberg in Antwerpen (copyright: provincie Antwerpen)
De Grote Omwalling met de schansen Jeugdherberg en Brilschans op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Schans Jeugdherberg vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)