Fort 2 - Wommelgem

Terug naar overzicht

Fort 2 Wommelgem is één van de acht bakstenen forten die gebouwd werden door Henri Alexis Brialmont. Na meer dan 150 jaar bruist het fort nog steeds van leven: vandaag zijn er vijf musea en talloze verenigingen gevestigd.

Gangen in fort 2 (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Wie meer wil weten over de geschiedenis van het fort kan aansluiten bij de maandelijkse rondleidingen. Meer info vind je op de website van de gemeente Wommelgem

Niet alleen voor de verenigingen zijn er heel wat activiteiten, ook voor bezoekers biedt het fort een mooi aanbod. Je vindt er maar liefst vijf verschillende musea: het Brialmontmuseum, het Provinciaal Politiemuseum, het Muziekinstrumentmuseum, het Sint-Elooimuseum en het WO I & II-museum. Opmerkelijk bij die laatste is de Kanonnengalerij, waar je kennis kan maken met het zware 19e-eeuwse geschut. 

In het park kan je in alle rust rondom de gracht wandelen. Langs het Roosehofpad ontdek je de restanten van de versterkte hoeves. Voor een overzicht van de wandelpaden rond het fort en haar omgeving, kan je terecht op deze webpagina.

Fietsers kunnen het fort samen met de andere Brialmontforten ontdekken via de Brialmontroute of zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Fort 2 Wommelgem ligt aan knooppunt 2.

Natuur

Jaarlijks worden er in Fort 2 een 50-tal vleermuizen geteld. De meest voorkomende soorten zijn de watervleermuis, de franjestaart, de Brandts vleermuis en de baardvleermuis.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Fort 2 Wommelgem is een van de acht Brialmontforten: de bak- en natuurstenen forten die gebouwd werden in 1860-1864 door kapitein en fortenarchitect Henri Alexis Brialmont. In de loop der jaren is het fort sterk veranderd. Dat gebeurde zowel om militaire redenen, zoals het versterken van het fort met beton en het aanbrengen van twee pantserkoepels, als door de verschillende organisaties die er later hun activiteiten hadden. Zo kreeg het fort er door de jaren heen een zwembad, een binnentuin, stallen, sportterreinen, een feestzaal en parkeermogelijkheden bij. Het zwembad werd ondertussen omgevormd tot een cafetaria.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort 2 Wommelgem kan je hier terecht.

Het fort vandaag

Het fort werd dan wel gebouwd in de 19de eeuw, maar het bruist nog steeds van leven: heel wat verenigingen hebben van het fort hun thuis gemaakt en het domein wordt gebruikt als park. Het buitenfort is beperkt toegankelijk, maar dit kan veranderen met het masterplan dat momenteel bij de gemeente in opmaak is.

In de buurt

Wil je nog meer genieten van de rustige natuur, dan kan je even stoppen in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof. Joggers, ravottende kinderen, wandelaars, fietsers, liefhebbers van minigolf, petanque, miniatuurtreinen en zelfs vissers kunnen er zich amuseren. Meer info vind je op www.rivierenhof.be.

Ook in de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Lint, Borsbeek, Edegem, Aartselaar, stad Mortsel en district Wilrijk geniet je van mooie groene plekjes. Heb je zin om al wandelend de verschillende forten te bewonderen? Maak dan zeker gebruik van de wandelkaart van het wandelgebied ‘Landschapspark Zuidrand’. De wandelkaarten zijn te koop voor 5 euro bij alle gemeenten van het Landschapspark Zuidrand.
De Krijgsbaan verbindt alle forten met elkaar: in het noorden vind je Wijnegem Shopping Center (het vroegere Fort 1 Wijnegem) en in het zuiden Fort 3 Borsbeek.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Fort II-straat tussen de Autolei (R11) en de Herentalsebaan (N116).
Bushaltes: Wommelgem Fort II-straat en Borsbeek J. Reusenslei.
Tramhalte: Silsburg.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Fort II-straat
2160 Wommelgem
Antwerpen
Contactgegevens: 

Gemeente Wommelgem
Kaakstraat 2
2160 Wommelgem
Tel.: +32 (0)3 355 12 56
E-mail: info@wommelgem.be

Kaarten: 
Plan Fort 2 Wommelgem - copyright Provincie Antwerpen
Fort 2 te Wommelgem, met fort 3 te Borsbeek en het fortje van Deurne (de huidige sporthal Arena), op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort 2 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort 2 in Wommelgem (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)