Defensieve Dijk

Terug naar overzicht

De Defensieve Dijk verbindt het Fort van Zwijndrecht met het Fort Sint-Marie en halverwege bevindt zich de Schans Halve Maan. Vandaag wordt de dijk erkend als beschermd landschap en is het de ideale plek voor wandelaars en fietsers.

Schans Halve Maan en de Defensieve Dijk vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Omdat de dijk hoger gelegen is, geeft het een mooi overzicht over de omgeving. De dijk is daarom ideaal voor fietsers en wandelaars die van het landschap willen genieten.

Je fiets over de defensieve dijk tussen knooppunt 51 en 50 van de fietsknooppunten. 

Natuur

In 2001 werd de Defensieve Dijk erkend als beschermd landschap. Om de dijk te beschermen, werd er een landschapsbeheerplan opgemaakt.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

De Defensieve Dijk werd aangelegd in 1870 en verbindt het Fort van Zwijndrecht met het Fort Sint-Marie. Halverwege de dijk bevindt zich de Schans Halve Maan. Oorspronkelijk ging de dijk verder in de Krijgsbaan, een militaire weg, maar dat deel is nu niet meer aanwezig.

In 1953 werd de dijk gedeeltelijk afgegraven om zandzakken te vullen bij een sterke overstroming, daarom is hij op sommige locaties breder. Toch is de dijk relatief intact en goed waarneembaar gebleven in de omgeving.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van de Defensieve Dijk kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: het noordelijke deel is toegankelijk via de Smoutpot, het zuidelijke deel via de Half Maan of op het einde van de Lange Haagstraat. Via het oosten vanuit de ‘Broedvlakte van Zwijndrecht’ is er een toegang naar Put van Fien.
Tram- en bushalte: Zwijndrecht Krijgsbaan, op de kruising van de Krijgsbaan (N419) en de Beversebaan (N70), vlakbij de Lange Haagstraat.

Adres: 
Half Maan
2070 Zwijndrecht
Antwerpen
Contactgegevens: 

Gemeente Zwijndrecht
Binnenplein 1
2070 Zwijndrecht
Telefoon: +32 (0)3 250 49 50
E-mail: gemeentebestuur@zwijndrecht.be

Kaarten: 
Fort Sint-Marie en de Defensieve Dijk met de schans Halve Maan op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Schans Halve Maan en de Defensieve Dijk vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Schans Halve Maan en de Defensieve Dijk vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)