Fort van Zwijndrecht

Terug naar overzicht

Omringd door weidse velden valt het fortdomein onmiddellijk op in zijn omgeving. In dit mooie fort zijn alle historische gebouwen nog aanwezig, maar het wordt nog steeds gebruikt door het Ministerie van Defensie – niet toegankelijk dus…

Fort van Zwijndrecht vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Het fort is eigendom van de Belgische overheid en wordt nog steeds gebruikt door het leger. Het fort is dus niet toegankelijk.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Steendorp, het Fort van Haasdonk, het Fort van Kruibeke en Fort 8 Hoboken via de route ‘Forten en kastelen in het Waasland’ van de brochure "Herover de Forten". Je kan ook zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van Zwijndrecht ligt aan knooppunt 47.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het fort werd in 1870 met baksteen gebouwd en gemoderniseerd in 1912. Het domein valt erg op want het wordt omringd door open velden. Alle historische gebouwen op het fortdomein zijn nog aanwezig, maar er werden wel veel nieuwe loodsen bijgebouwd.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Zwijndrecht kan je hier terecht.

In de buurt

De Defensieve Dijk verbindt het Fort van Zwijndrecht met het Fort Sint-Marie. Halverwege de dijk bevindt zich ook de Schans Halve Maan. De dijk is ideaal voor fietsers en wandelaars die van het landschap willen genieten.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Krijgsbaan (N419), tussen de Beversebaan (N70) en de autosnelweg E17.
Bushalte: Melsele Gavers op de Krijgsbaan, en Zwijndrecht Krijgsbaan op de kruising van de Krijgsbaan en de Beversebaan.
Tramhalte: Zwijndrecht Krijgsbaan op de kruising van de Krijgsbaan en de Beversebaan.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Gavers
2070 Zwijndrecht
Antwerpen
Contactgegevens: 

11de Bataljon Genie
Kwartier 1 Luitenant V. Thoumsin
Kruibeeksesteenweg 159
2070 Zwijnaarde-Burcht
Tel.: +32 (0)3 253 73 04
Fax: +32 (0)3 253 73 09

Kaarten: 
De forten van Zwijndrecht en Kruibeke op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort van Zwijndrecht vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)