Vroeger was Fort Sint-Filips een belangrijk deel van de Scheldeverdediging, maar nu is het erg aangetast door de tand des tijds en de omringende petrochemie-industrie.
Het fort vandaag
Van de gebouwen is ondanks de schade nog veel overgebeleven. Alle kamers zijn nog aanwezig. Enkel het noordoostelijke deel werd door de terugtrekkende Belgische troepen opgeblazen en is sterk beschadigd. Het fort is sterk beschadigd door chemische vervuiling. Hierdoor is het fort niet veilig te betreden. Het fort wordt in de nabije toekomst gesaneerd door het havenbedrijf.
Je fietst voorbij het fort tussen knooppunt 55 en 95 van de fietsknooppunten als je langs de Schelde naar het noorden fietst.
Natuur
Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.
Geschiedenis
Fort Sint-Filips is een van de oudste forten rond Antwerpen: het werd gebouwd vanaf 1584 in opdracht van Spaanse veldheer Alessandro Farnese om samen met het Fort Sint-Marie de Schelde te verdedigen en een drijvende vlotbrug over de Schelde te beschermen. Zowel Fort Sint-Filips als Fort Sint-Marie maakten deel uit van de Staats-Spaanse linies. In 1870-1881 werd een nieuw fort gebouwd als onderdeel van de Grote Omwalling van Henri Alexis Brialmont.
Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort Sint-Filips kan je hier terecht.
Digitaal Hoogtemodel
Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.
Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.
De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.
Havenbedrijf Antwerpen nv
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen
Tel.: +32 (0)3 205 20 11
Fax: +32 (0)3 205 20 28