Fort van Brasschaat

Terug naar overzicht

Al meer dan 100 jaar is het Fort van Brasschaat een militair domein. Momenteel zijn er weinig activiteiten en vinden vleermuizen er hun thuis.

Fort van Brasschaat vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Het fort is nog steeds militair domein, dus spijtig genoeg niet toegankelijk. Het werd tot het recente verleden gebruikt als oefenterrein voor het leger. Sinds kort is het volledig verlaten en vinden vleermuizen er hun thuis.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt van het fort dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt aan knooppunt 7 van het netwerk 'Kempense Heide'. Van hieruit maak je mooie wandelingen door het bosrijke gebied van Brasschaat.

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis en de meervleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het Fort van Brasschaat werd gebouwd in 1909-1912. Na de Eerste Wereldoorlog werd de bewapening gemoderniseerd en het fortgebouw aangepast om te kunnen weerstaan aan gasaanvallen. Eind jaren 1970 probeerde het Belgische leger het fort te slopen door het op te blazen. Dat is maar deels gelukt: enkel de linkervleugel van het fort werd verwoest.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Brasschaat kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: vanaf de Bredabaan (N1) via de Guyotdreef, Mishagen en Sionskloosterlaan.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Kapellei
2930 Brasschaat
Antwerpen
Contactgegevens: 

Bataljon Artillerie
Kwartier West
Kapellei
2930 Brasschaat

Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Brasschaat (copyright: provincie Antwerpen)
Foto's: 
Fort van Brasschaat (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort van Brasschaat (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort van Brasschaat (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)