Fort van Koningshooikt

Terug naar overzicht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er in het Fort van Koningshooikt veel geschoten. Nu nog steeds, maar dan met replica's: het fort is nu een airsoftparadijs.

Fort van Koningshooikt vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Onder de naam ‘Fort Knox’ wordt het fort nu voornamelijk gebruikt voor paintball en airsoft. In de zomer wordt het bovengrondse deel ook gebruikt voor motorcross en airsoft. In de fortgracht wordt gevist.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Duffel, het Fort van Lier, het Fort van Sint-Katelijne-Waver en het Fort van Walem via de route ‘Langs Nete en groentestreek’ van de brochure "Herover de Forten". Je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van Koningshooikt ligt aan het knooppunt 42.

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het fort werd gebouwd in 1907-1908 en lag al in 1914 zwaar onder Duits vuur. Op 3 oktober 1914 werd het fort door de Duitsers ingenomen. De inslaggaten van dit gevecht zijn nog steeds goed zichtbaar. In 1939-1940 werd er een antitankbeveiliging aangebracht en werd het fort onderdeel van de nieuwe Koningshooikt-Waver-linie (KW-linie).

Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt als woning, champignonkwekerij, café-dancing en feestzaal.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Koningshooikt kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: vanuit de dorpskern van Koningshooikt via de Mechelbaan, Beukheuvel en Donderheide.
Bushaltes: Koningshooikt Kruisbaan en Duffel Baetens aan de Beukheuvel.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Donderheide 3
2500 Lier
Antwerpen
Contactgegevens: 

‘t Fort Koningshooikt
Wim Van Leuven 
Donderheide 1 
2500 Lier 
Telefoon: +32 (0)499 25 70 40 
E-mail: wim@fortkoningshooikt.be

 

AirsoftAdventure vof
Koning Albertstraat 14 bus 2
2300 Turnhout

Accommodaties: 
Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Koningshooikt (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van Koningshooikt tussen de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver en de schans Tallaart in Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De schansen Dorpveld en Bosbeek tussen de forten van Sint-Katelijne-Waver en Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Schans van Tallaart en het fort van Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)