Het Fort van Lillo is hét bewijs dat de forten niet kapot te krijgen zijn. Terwijl de rest van het dorp plaats heeft moeten maken voor de haven van Antwerpen, staat het fort er nog steeds. Gevolg: een piepklein dorpje met de naam Lillo-Fort op het fortdomein.
Wat kan je er doen?
Van een nagebootst café tot een ziel die gericht is op het geloof, het poldermuseum van Lillo-Fort schept een wondermooi beeld van het leven in de, intussen verdwenen, polderdorpen. In het kruitmagazijn kan je dan weer terecht voor poppentheater. Ook zeker een bezoekje waard is de Eenhoorn, een witte molen die dateert van 1735. In het fort is er ook een klein speelterrein op gras voor kinderen.
Geschiedenis
Het Fort van Lillo is een van de oudste forten rond Antwerpen: het werd vanaf 1580 samen met Fort Liefkenshoek aan de andere kant van de Schelde gebouwd. Deze twee forten waren van groot belang voor de militaire controle over de scheepvaart: samen konden ze de Schelde afsluiten. Als gevolg werden ze vaak belegerd en dat eindigde niet altijd goed: de forten zijn in Spaanse, Nederlandse, Franse, Oostenrijkse en Belgische handen geweest. Door de havenuitbreiding in de jaren ’60 is het polderlandschap en het eigenlijke dorp verdwenen.
Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Lillo kan je hier terecht.
Het fort vandaag
Het eigenlijke dorp mag dan wel vervangen zijn door havengebied, het fort zelf is dat niet. Op het fortdomein is nu Lillo-Fort: een klein dorpje met een dertigtal inwoners. Het Fort van Lillo is zo het enige fort met woonhuizen op het fortdomein.
Bereikbaarheid
Automobilisten en fietsers: via de Scheldelaan (N101).
Een deel van de rondgang rond het fort is bereikbaar voor zowel automobilisten als fietsers en voetgangers. Het overige deel is alleen voor fietsers en voetgangers toegankelijk.
Digitaal Hoogtemodel
Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.
Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.
De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.