Fort Liefkenshoek is een van de oudste én belangrijkste forten rond Antwerpen. Nu kan je de geschiedenis van het fort herbeleven dankzij het museum dat er gevestigd is.
Wat kan je er doen?
Vandaag wordt het fort gebruikt als museum. Bezoekers maken op een speelse manier kennis met de geschiedenis van het fort en de verhalen van de bewoners in het belevingscentrum. In het bezoekingscentrum ontdek je de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water, van visvangst en scheepvaart tot overstromingen en inpolderingen. Voor meer info kan je terecht op www.fortliefkenshoek.be.
De dijk rond het fort werd ingericht als wandelpad zodat je van het ene na het andere prachtige uitzicht kan genieten. Je komt ook voorbij bunkers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Heb je zin in iets ludieks? Aan de infobalie krijg je een iPod met een interactief zoekopdrachtenspel.
De fortenapp neemt jou en je (klein)kinderen mee op ontdekkingstocht doorheen het fort. In dit goed verborgen bolwerk kon men de Schelde afsluiten. Benieuwd wat dit bijzondere fort te bieden heeft? Achille leidt je graag rond met de erfgoedapp. Download de app via erfgoedapp.be.
Natuur
Oorspronkelijk stond het fort in het midden van de polders van Beveren, vandaag is het omringd door het drukke havengebied. Het domein wordt erkend als Europese Speciale Beschermingszone.
Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.
Geschiedenis
Fort Liefkenshoek is een van de oudste forten rond Antwerpen: het werd vanaf 1580 samen met het Fort van Lillo aan de andere kant van de Schelde gebouwd. Deze twee forten waren van groot belang voor de militaire controle over de scheepvaart: samen konden ze de Schelde afsluiten. Als gevolg werden ze vaak belegerd en dat eindigde niet altijd goed: de forten zijn in Spaanse, Nederlandse, Franse, Oostenrijkse en Belgische handen geweest. Fort Liefkenshoek is heel goed bewaard gebleven, onder andere dankzij restauratiewerken.
Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort Liefkenshoek kan je hier terecht.
Bereikbaarheid
Automobilisten: nabij de Liefkenshoektunnel (R2).
Via de fietsknooppunten is het fort bereikbaar komende vanuit Melsele/Kallo: Knooppunt 10 (Melsele) richting knooppunt 15 (Doel).
Het Fort Liefkenshoek is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.
Digitaal Hoogtemodel
Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.
Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.
De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.
Gemeente Beveren - Dienst Toerisme
Stationsstraat 2
9120 Beveren
Tel.: +32 (0)3 750 15 80
E-mail: toerisme@beveren.be
www.fortliefkenshoek.be
Facebook: Fort Liefkenshoek