Fort Liefkenshoek

Terug naar overzicht

Fort Liefkenshoek is een van de oudste én belangrijkste forten rond Antwerpen. Nu kan je de geschiedenis van het fort herbeleven dankzij het museum dat er gevestigd is.

De kat van fort Liefkenshoek (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Vandaag wordt het fort gebruikt als museum. Bezoekers maken op een speelse manier kennis met de geschiedenis van het fort en de verhalen van de bewoners in het belevingscentrum. In het bezoekingscentrum ontdek je de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water, van visvangst en scheepvaart tot overstromingen en inpolderingen. Voor meer info kan je terecht op www.fortliefkenshoek.be.

De dijk rond het fort werd ingericht als wandelpad zodat je van het ene na het andere prachtige uitzicht kan genieten. Je komt ook voorbij bunkers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Heb je zin in iets ludieks? Aan de infobalie krijg je een iPod met een interactief zoekopdrachtenspel.

De fortenapp neemt jou en je (klein)kinderen mee op ontdekkingstocht doorheen het fort. In dit goed verborgen bolwerk kon men de Schelde afsluiten. Benieuwd wat dit bijzondere fort te bieden heeft? Achille leidt je graag rond met de erfgoedapp. Download de app via erfgoedapp.be.

Natuur

Oorspronkelijk stond het fort in het midden van de polders van Beveren, vandaag is het omringd door het drukke havengebied. Het domein wordt erkend als Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Fort Liefkenshoek is een van de oudste forten rond Antwerpen: het werd vanaf 1580 samen met het Fort van Lillo aan de andere kant van de Schelde gebouwd. Deze twee forten waren van groot belang voor de militaire controle over de scheepvaart: samen konden ze de Schelde afsluiten. Als gevolg werden ze vaak belegerd en dat eindigde niet altijd goed: de forten zijn in Spaanse, Nederlandse, Franse, Oostenrijkse en Belgische handen geweest. Fort Liefkenshoek is heel goed bewaard gebleven, onder andere dankzij restauratiewerken.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort Liefkenshoek kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten: nabij de Liefkenshoektunnel (R2).
Via de fietsknooppunten is het fort bereikbaar komende vanuit Melsele/Kallo: Knooppunt 10 (Melsele) richting knooppunt 15 (Doel).
Het Fort Liefkenshoek is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Ketenislaan 4 - haven 1974
9130 Kallo (Beveren)
Oost-Vlaanderen
Contactgegevens: 

Gemeente Beveren - Dienst Toerisme
Stationsstraat 2
9120 Beveren
Tel.: +32 (0)3 750 15 80
E-mail: toerisme@beveren.be

www.fortliefkenshoek.be
Facebook: Fort Liefkenshoek

Accommodaties: 
Kaarten: 
Plattegrond van fort Liefkenshoek in Beveren (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van Lillo en fort Liefkenshoek op de Ferrariskaart (18de eeuw) (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Het fort Liefkenshoek en het fort van Lillo op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort Liefkenshoek vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Luchtfoto van fort Liefkenshoek onderaan en het fort van Lillo aan de overkant van de Schelde (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort Liefkenshoek in Beveren en het fort van Lillo in Antwerpen vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Luchtfoto van het fort van Lillo onderaan en het fort Liefkenshoek aan de overkant van de Schelde (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Gracht van fort Liefkenshoek (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
De kat van fort Liefkenshoek (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Het nieuwe belevingscentrum in fort Liefkenshoek (copyright: gemeente Beveren)
Het nieuwe belevingscentrum in fort Liefkenshoek (copyright: gemeente Beveren)
Het nieuwe belevingscentrum in fort Liefkenshoek (copyright: gemeente Beveren)
De gerestaureerde gevel van de kat van fort Liefkenshoek (copyright: gemeente Beveren)