Fort van Schoten

Terug naar overzicht

Na meer dan 120 jaar is het Fort van Schoten nog altijd militair domein. Dit bakstenen en betonnen fort wordt enkel gebruikt als overpompinstallatie voor kerosine en is dus niet toegankelijk.

Fort van Schoten vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Het fort is nog altijd eigendom van het Belgische leger en wordt enkel gebruikt als overpompinstallatie voor kerosine. De gracht en de meeste gebouwen zijn intact en sinds 1998 is het fort beschermd als monument. Het domein is niet toegankelijk maar met een vergunning van de Sinte Barbara Vissersvereniging mag je wel in de gracht vissen.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt van het fort dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt tussen knooppunt 8 en 7 van het netwerk 'Kempense Hoven'. Van hieruit maak je mooie wandelingen langs de talrijke kasteeldomeinen.

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Oorspronkelijk begon de bouw van het fort in baksteen in 1885 ter verdediging van het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten en de Brechtsebaan, maar acht jaar later, in 1893, werd het fort voltooid in beton en met pantserkoepels. Een klein spoor sloot aan bij de spoorweg naar Antwerpen en diende voor munitievervoer.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Schoten kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Legerbaan, een zijstraat van de Brechtsebaan (N115).
Bushalte: Schoten Botermelkbaan op de Brechtsebaan.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Legerbaan 5
2900 Schoten
Antwerpen
Contactgegevens: 

Ministerie van Defensie
Comd BPO (Pipeline)
Legerbaan 5
2900 Schoten

 

Visvergunning voor het Fort van Schoten:
Sinte Barbara Vissersvereniging
Ronny Meeuw
Koningslei A 42
2930 Brasschaat
Telefoon: +32 (0)3 630 25 96 (op maandag van 10 tot 12 uur)

Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Schoten (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van Schoten op de kaart NGI 1861-1907 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)