Schans Bosbeek

Terug naar overzicht

De Schans Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver kreeg het zwaar te verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt de schans gebruikt als stal.

Schans Bosbeek vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

De schans vandaag

Het hoofdgebouw is nog steeds aanwezig maar in slechte staat. Er zijn ook nog twee bunkers aanwezig. Sinds 1998 is de schans beschermd als monument. In het gewestplan is het domein ingedeeld als een gebied voor verblijfrecreatie maar de eigenaar gebruikt de geschutskoepel als stal voor schapen en pluimvee. De schans is dus niet toegankelijk.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in de schans vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

De schans is gebouwd in baksteen en ongewapend beton tussen 1909 en 1912. In 1914 lag het Fort van Sint-Katelijne-Waver zwaar onder vuur, maar ook de Schans Bosbeek werd tijdens de gevechten in 1914 beschadigd.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van de Schans Bosbeek kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Wilsonstraat (vlakbij de Markt van Sint-Katelijne-Waver) en de Bosbeekweg.
Bushalte: Sint-Katelijne-Waver Kerk.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Bosbeekweg
2860 Sint-Katelijne-Waver
Antwerpen
Kaarten: 
Plattegrond van de schans Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van Duffel en de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Fort van Koningshooikt tussen de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver en de schans Tallaart in Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De forten van Sint-Katelijne-Waver en Duffel en de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
De schansen Dorpveld en Bosbeek tussen de forten van Sint-Katelijne-Waver en Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Schans Bosbeek vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Schans Bosbeek (copyright: Eddy Van Leuven)