Schans Tallaart

Terug naar overzicht

Zodat ze niet gebruikt kon worden door de vijand, blies het terugtrekkende Belgische leger de Schans Tallaart op tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt de schans gebruikt als opslagplaats en is ze dus niet toegankelijk.

Schans Tallaart vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

De schans vandaag

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Schans Tallaart verkocht aan een particulier en is ze dus niet toegankelijk. Nu is de schans ingedeeld als agrarisch gebied en wordt ze gebruikt voor de stockage van bouwmateriaal.

Je fietst het fort voorbij vlakbij knooppunt 49 van het fietsknooppuntennetwerk.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in de schans vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Schans Tallaart ligt tussen het Fort van Koningshooikt in Lier en het Fort van Lier en werd gebouwd tussen 1909 en 1912 uit beton en baksteen. Bij het verlaten van het fort tijdens de Eerste Wereldoorlog, blies het Belgische leger de schans op zodat het niet in de handen van de vijand zou vallen.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van de Schans Tallaart kan je hier terecht.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Tallaart
2500 Lier
Antwerpen
Kaarten: 
Plattegrond van de schans Tallaart in Lier (copyright: provincie Antwerpen)
Schans van Tallaart en het fort van Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Fort van Koningshooikt tussen de schansen Dorpveld en Bosbeek in Sint-Katelijne-Waver en de schans Tallaart in Koningshooikt, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)