Fort 5 - Edegem

Terug naar overzicht

Van militair domein tot coworking space en vleermuizenreservaat: dit fort heeft een hele transformatie ondergaan. Het domein vormt samen met Hof Ter Linden één groot park.

Binnenplein van het reduit van fort 5 (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

In Fort 5 Edegem vind je nu het Bolwerk. In deze co-workingruimte vergaderen en werken ondernemers, zelfstandigen en creatieven allerhande tussen de bogen van het fort. Je kan er ook ruimtes huren voor verschillende gelegenheden. Alle informatie vind je op http://www.blwrk.be/

Wandelaars volgen het Terlindenpad rond het fort en gaan op ontdekking in het Hof Ter Linden.

Fietsers kunnen het fort samen met de andere Brialmontforten ontdekken via de Brialmontroute of zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Fort 5 Edegem ligt tussen knooppunten 8 en 9. 

Voor kinderen is niet alleen een mooie speeltuin in het groen. Op het buitenglacis is er een heus speelbos waar je met je kinderen leuke avonturen kan beleven.

Zoek je een gegidste rondleiding? De gidsen van fort 5 zijn uiterst goed gedocumenteerd en vertellen je met passie over hun fort. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij de cultuurdienst van de gemeente Edegem: cultuur@edegem.be.

Natuur

Het vleermuisreservaat in Fort 5 is niet toegankelijk. Eind augustus wordt er een avond georganiseerd voor vleermuiswandelingen met een gids. Dat is het enige moment waarop je het vleermuisreservaat kunt bezoeken. De meest voorkomende soorten zijn de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Net zoals de andere Brialmontforten, werd Fort 5 gebouwd tussen 1860-1864 uit baksteen en zandsteen. Op het terrein bevinden zich ook hangars met historisch belang: waarschijnlijk dateren ze uit 1906-1914.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort 5 Edegem kan je hier terecht.

Het fort vandaag

Het domein wordt nu gerekend tot parkgebied. Verschillende verenigingen zijn er gevestigd, waaronder het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum dat ijvert voor het behoud van het militaire erfgoed in België. 

In het park bevindt zich een natuurcentrum met een bijenpark, veldlabo en bioklas voor scholen. De gemeente verzorgt er verder buitenschoolse opvang in IBO De Speelclub. In 2016 werdt het speelbos ingericht.

Fort 5 vormt daarnaast samen met Hof Ter Linden één groot groengebied van bijna 90 hectare en is zeker de moeite waard om even halt te houden. In het park is er een kleine speeltuin en de gracht kan gebruikt worden om te vissen. Het kasteeldomein van Hof Ter Linden is een prachtig parkdomein met als blikvangers het 18de eeuws kasteel, twee koetshuizen en een grote vijver.

In de buurt

Ook in de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Lint, Borsbeek, Edegem, Aartselaar, stad Mortsel en district Wilrijk geniet je van mooie groene plekjes. Heb je zin om al wandelend de verschillende forten te bewonderen? Maak dan zeker gebruik van de wandelkaart van het wandelgebied ‘Landschapspark Zuidrand’. De wandelkaarten zijn te koop voor 5 euro bij alle gemeenten van het Landschapspark Zuidrand.

De Krijgsbaan verbindt alle forten met elkaar: in het oosten vind je Fort 4 Mortsel en in het westen Fort 6 Wilrijk.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Fort V-straat, zijstraat van de Vredebaan - Frans Van Dunlaan (R11) en via de Prins Boudewijnlaan (N173).
Bushalte: Wilrijk De Burletlaan op de Prins Boudewijnlaan in Antwerpen (Wilrijk).
Tramhalte: Vredebaan op de Antwerpsestraat in Mortsel

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Fort V-straat
2650 Edegem
Antwerpen
Contactgegevens: 

Gemeente Edegem
Cultuurdienst
Gemeenteplein 1
2650 Edegem
Telefoon: +32 (0)3 289 26 50
Fax: +32 (0)3 289 22 77
E-mail: cultuur@edegem.be

Accommodaties: 
Kaarten: 
Fort 5 te Edegem tussen fort 6 te Wilrijk en fort 4 te Mortsel op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort 5 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Binnenplein van het reduit van fort 5 (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Gang in fort 5 (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort 5 in Edegem (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort 5 in Edegem (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Droge gracht rond het reduit van fort 5 (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)