Fort 6 - Wilrijk

Terug naar overzicht

Fort 6 Wilrijk was een van de forten gebouwd door Henri Alexis Brialmont in 1860-1864. Vandaag wordt het gebruikt als campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen.

Fort 6 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Het domein is volledig toegankelijk, maar de historische gebouwen zijn grotendeels ontoegankelijk. De bovengrondse delen zijn vrij toegankelijk, de ondergrondse delen beperkt. Het is mogelijk om rond het fort en de gracht te wandelen.

Fietsers kunnen het fort samen met de andere Brialmontforten ontdekken via de Brialmontroute of zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Fort 6 Wilrijk ligt aan knooppunt 9.

Natuur

Dit fort is buiten het Natura 2000 gebied gelegen. Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Net zoals de andere Brialmontforten, werd Fort 6 gebouwd in 1860-1864 uit baksteen en natuursteen. Opmerkelijk is dat het officierengebouw, het reduit en de hoofdwal heel goed bewaard gebleven zijn.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort 6 Wilrijk kan je hier terecht.

Het fort vandaag

Het fortgebied maakt nu deel uit van campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. De locatie wordt gebruikt voor sportvelden, leslokalen en studentenflats en is de thuishaven van heel wat (studenten-)verenigingen.

In de buurt

Recht tegenover het fort, ligt het Park Steytelinck, maar ook het mooie Hof Ter Linden is niet ver. Dit parkdomein heeft als blikvangers het 18de-eeuws kasteel, twee koetshuizen en een grote vijver. In het Park Neerland is nog een deel van een antitankgracht te zien die tussen Fort 6 en Fort 7 aangelegd werd door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook in de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Lint, Borsbeek, Edegem, Aartselaar, stad Mortsel en district Wilrijk geniet je van mooie groene plekjes. Heb je zin om al wandelend de verschillende forten te bewonderen? Maak dan zeker gebruik van de wandelkaart van het wandelgebied ‘Landschapspark Zuidrand’. De wandelkaarten zijn te koop voor 5 euro bij alle gemeenten van het Landschapspark Zuidrand.

De Krijgsbaan verbindt alle forten met elkaar: in het oosten vind je Fort 5 Edegem en in het westen Fort 7 Wilrijk.

Bereikbaarheid

Automobilisten: via de R11, de A12 en de E19.
Fietsers: via de Doornstraat (N106).
Bushaltes: Wilrijk Dr. Donnyplein, Wilrijk Wilsonweg, Wilrijk UA Campus en Wilrijk Universiteitsplein.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Kerkeveldstraat
2610 Antwerpen
Antwerpen
Contactgegevens: 

Universiteit Antwerpen
Campus Drie Eiken
Universiteitsplein 1
2610 Antwerpen (Wilrijk)
Tel.: +32 (0)3 265 41 11

Kaarten: 
Fort 6 te Wilrijk tussen fort 7 te Wilrijk en fort 5 te Edegem op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)