Fort 8 - Hoboken

Terug naar overzicht

Na meer dan 150 jaar is Fort 8 Hoboken nog steeds een van de best bewaarde Brialmontforten. Deze mooie locatie wordt door Outfort ter beschikking gesteld voor feesten, seminaries en teambuildingactiviteten.

Fort 8 sfeervol verlicht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Een deel van het fort wordt gebruikt door Outfort CVBA als feest- en seminariezaal. Ze bieden ook talloze spannende teambuildingactiviteiten en -workshops aan. In het reduit bouwt erfgoedvereniging Het GenOOtschap - Hoboken Explorers een bezoekerscentrum met een gidsenwerking en organiseert zij socio-culturele evenementen, tentoonstellingen en optredens. Het fort bevat ook de Sportschuur en is de thuishaven voor heel wat verenigingen. Voor kinderen is er een heus speelbos ingericht!

Het domein is volledig toegankelijk behalve het reduit, dat alleen met een gids bezocht mag worden. Voor scholen zijn er aangepaste rondleidingen voorzien.

Fietsers kunnen het fort samen met de andere Brialmontforten ontdekken via de Brialmontroute of zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Fort 8 Hoboken ligt aan knooppunt 43.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Fort 8 Hoboken is een van de acht Brialmontforten: de bak- en natuurstenen forten die gebouwd werden in 1860-1864 door kapitein en fortenarchitect Henri Alexis Brialmont. In tegenstelling tot de andere forten, werd het als enige niet gemoderniseerd na 1907. Toch is het een van de best bewaarde Brialmontforten.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort 8 Hoboken kan je hier terecht.

In de buurt

Ook wandelen in de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Lint, Borsbeek, Edegem, Aartselaar, stad Mortsel en district Wilrijk betekent genieten van mooie groene plekjes en het ontdekken van de forten. Heb je zin om al wandelend de verschillende forten te bewonderen? Maak dan zeker gebruik van de wandelkaart van het wandelgebied ‘Landschapspark Zuidrand’. De wandelkaarten zijn te koop voor 5 euro bij alle gemeenten van het Landschapspark Zuidrand.

De Krijgsbaan verbindt alle forten met elkaar: in het oosten vind je Fort 7 Wilrijk.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Krijgsbaan (R11) en de Jozef Leemanslaan.
Bushaltes: Hoboken Moretusstraat, Hoboken Sporthal Sorghvliedt, Hoboken Schoonselhof.
Tramhalte: Hoboken Schoonselhof.

Het fortdomein is toegankelijk via de Hoofdfrontweg en de Schansstraat.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Schansstraat
2660 Antwerpen
Antwerpen
Contactgegevens: 

Stad Antwerpen - District Hoboken
Marneflaan 3
2660 Antwerpen (Hoboken) 
T +32 (0)3 338 30 11
district.hoboken@stad.antwerpen.be

 

Gidsenwerking Fort 8

T +32 (0)495 27 05 19

fortgidsen@outlook.com

Accommodaties: 
Kaarten: 
Fort 8 te Hoboken en fort 7 te Wilrijk op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Fort van Kruibeke en fort 8 te Hoboken op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Decoraties in natuursteen in fort 8 (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort 8 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)
Fort 8 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)