Fort 7 - Wilrijk

Terug naar overzicht

Fort 7 Wilrijk is een van de weinige Brialmontforten die zich in een slechtere staat bevindt. Het fort is dan ook enkel toegankelijk onder begeleiding.

Fort 7 vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Het fort is spijtig genoeg enkel toegankelijk onder begeleiding. Doorheen het jaar worden er bezoeken georganiseerd door Natuurpunt Zuidrand Antwerpen. Voor meer info kan je terecht op www.zuidrand.be. Het is wel mogelijk om aan de buitenzijde van de gracht rondom het fort te wandelen.

Fietsers kunnen het fort samen met de andere Brialmontforten ontdekken via de Brialmontroute of zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Fort 7 Wilrijk ligt tussen knooppunten 14 en 33.

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Fort 7 werd, zoals de andere Brialmontforten, gebouwd uit baksteen in 1860-1864 met fraai metselwerk en versieringen in natuursteen. Wel heeft dit fort, net zoals Fort 8 Hoboken, hogere wallen dan de andere forten.

Het fort is vrij integraal bewaard gebleven met heel wat historische elementen, zoals de verschillende oorspronkelijke toegangspoorten, de houten officierswoning en de 19de-eeuwse graffiti op de muren. Toch staan alle gebouwen leeg en zijn ze in slechte staat. Het fort wordt beschermd als monument.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van Fort 7 Wilrijk kan je hier terecht.

In de buurt

In het Park Neerland is nog een deel van een antitankgracht te zien die tussen Fort 6 en Fort 7 aangelegd werd door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook in de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Lint, Borsbeek, Edegem, Aartselaar, stad Mortsel en district Wilrijk geniet je van mooie groene plekjes. Heb je zin om al wandelend de verschillende forten te bewonderen? Maak dan zeker gebruik van de wandelkaart van het wandelgebied ‘Landschapspark Zuidrand’. De wandelkaarten zijn te koop voor 5 euro bij alle gemeenten van het Landschapspark Zuidrand.

De Krijgsbaan verbindt alle forten met elkaar: in het oosten vind je Fort 6 Wilrijk en in het westen Fort 8 Hoboken.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de A12 en de Krijgsbaan – Gaston Fabrélaan (R11).
Bushaltes: Wilrijk Crematorium, Wilrijk Moerelei, Wilrijk Legerstraat, Wilrijk Antarctica, Hoboken Schoonselhof.
Tramhalte: Hoboken Schoonselhof.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Legerstraat 40
2610 Antwerpen
Antwerpen
Contactgegevens: 

Stad Antwerpen
Grote Markt 11
2000 Antwerpen
Tel.: +32 (0)3 22 11 333
E-mail: info@stad.antwerpen.be

Natuurpunt vzw afdeling Zuidrand Antwerpen
Aanvragen gidsen via: http://zuidrand.be/new/over-zuidrand/gidsen/

Kaarten: 
Fort 7 te Wilrijk tussen fort 8 te Hoboken en fort 6 te Wilrijk op de kaart NGI 1860-1884 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)