Schans Oudaan

Terug naar overzicht

Na meer dan 100 jaar is Schans Oudaan nog steeds in erg goede staat. Het domein is een natuurgebied geworden en is privé-eigendom. De schans is dus niet toegankelijk.

Schans Oudaan vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

De schans vandaag

Vandaag wordt de schans gebruikt als natuurgebied en op het domein is een privéwoning gebouwd. Het gebouw is in goede staat en werd recent gerestaureerd. Sinds 1980 wordt de schans beschermd als dorpsgezicht maar het domein is niet toegankelijk.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in de schans vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

De schans werd gebouwd tussen 1907 en 1908 uit baksteen en beton en ligt tussen het Fort van Schoten en het Fort van ’s-Gravenwezel in Schilde. Na de Tweede Wereldoorlog werd het verkocht aan een particulier.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van de Schans Oudaan kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Kerkstraat (N121) en de Moerstraat.
Bushalte: ’s-Gravenwezel Zonnebos.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Moerstraat 57
2970 Schilde
Antwerpen
Kaarten: 
Plattegrond van de schans Oudaan in Schilde ('s-Gravenwezel) (copyright: provincie Antwerpen)
Schans Oudaan en het fort van 's-Gravenwezel, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Fort van 's-Gravenwezel tussen de schans Oudaan in 's-Gravenwezel en de schans van Schilde, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Schans Oudaan vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)