Fort van ‘s-Gravenwezel

Terug naar overzicht

Van de oorspronkelijke gebouwen schiet er in het Fort van ’s-Gravenwezel niet veel meer over. Het domein is nu het verblijfsrecreatiegebied Schildestrand en de thuisbasis van mandolineclub De Krikskes vzw.

Fort van 's-Gravenwezel vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Het fort vandaag

Dit fort ligt aan de Antitankgracht. Het fortdomein is momenteel in privébezit en een gebied voor verblijfrecreatie ‘Schildestrand’. De mandolineclub De Krikskes vzw heeft er zijn clublokaal. Het fortgebouw is niet vrij toegankelijk.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Oelegem en het Fort van Kessel via de route ‘Antitankgracht en heide’ of je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van ‘s-Gravenwezel ligt aan knooppunt 30.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt van het fort dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt aan knooppunt 91 van het netwerk 'Kempense Hoven'. Van hieruit maak je mooie wandelingen langs de talrijke kasteeldomeinen.

Natuur

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het Fort van ‘s-Gravenwezel is gebouwd in 1909-1912. Op 5 oktober 1914 verzette het fort zich tegen het Duitse leger, maar enkele dagen later nam die Antwerpen al in. In 1947 werd het fort niet langer militair domein. Bijna alle fortgebouwen zijn afgebroken. Alleen hier en daar zijn de restanten nog zichtbaar.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van ‘s-Gravenwezel kan je hier terecht.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Gilles de Pélichylei (N121) en de Fortsteenweg.
Bushalte: Schilde Schildestrand.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Adres: 
Karekiet 70
2970 Schilde
Antwerpen
Contactgegevens: 

Mandolineclub De Krikskes vzw
Fort van ‘s-Gravenwezel
Karekiet 70
2970 Schilde
Telefoon: +32 (0)3 239 67 50

Accommodaties: 
Kaarten: 
Plattegrond van het fort van 's-Gravenwezel in Schilde (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van 's-Gravenwezel tussen de schans Oudaan in 's-Gravenwezel en de schans van Schilde, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Schans Oudaan en het fort van 's-Gravenwezel, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Schans van Schilde tussen de forten van 's-Gravenwezel en Oelegem, op de kaart NGI 1861-1951 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)