Het Fort van Kessel kreeg het zwaar te verduren door de Dikke Bertha-kanonnen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nu is het een recreatiegebied en kan je het fort bezoeken met een gids.
Het fort vandaag
Het fort is nu een recreatiegebied en een niet-toegankelijk vleermuizenreservaat. Je kan wel wandelen rond de fortgracht, het fort onder begeleiding een bezoekje brengen en vissen op de fortgracht. Af en toe is er ook een mountainbike-wedstrijd op en rond het fort. De gidsen van gidsenwerking Fort van Kessel geven je graag een rondleiding in het fort. De tentoonstelling "Schatten van de Commandant" geeft een kijkje in de bewogen geschiedenis van het fort. Ook voor kinderen kan er een activiteit geboekt worden.
Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Oelegem en het Fort van ‘s-Gravenwezel via de route ‘Antitankgracht en heide’ van de brochure "Herover de Forten". Je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van Kessel ligt aan knooppunt 76.
Te voet kan je een wandeling maken in de buurt dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt aan knooppunt 67 van het netwerk 'Kempense Netevallei'. Van hieruit maak je mooie wandelingen in een gevarieerde omgeving. Het fort maakt ook deel uit van de Groene Halte wandeling 'Neteland - Kesselse Heide'. Deze wandeling stuurt je door de mooie Kesselse Heide, en langs het fort natuurlijk!
De fortenapp neemt jou en je (klein)kinderen mee op ontdekkingstocht doorheen het fort. In het fort van Kessel beleef je samen met de soldaten van het fort de spannende momenten bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Wandel met Achille rond het fort en ontdek Dikke Bertha’s, Duitse soldaten en een goed verstopte uitkijkpost! Download de app via erfgoedapp.be.
Natuur
In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.
Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.
Geschiedenis
Het Fort van Kessel werd gebouwd in 1909-1912 om de spoorlijn Antwerpen-Herentals en de Kleine Nete te beschermen. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werden er loopgraven gegraven en prikkeldraad gezet tot aan het Fort van Lier. Er bleef bijna geen doorgang over, en al het vee werd binnen de ring van de forten gebracht. In 1914 werd het fort sterk vernield door de Duitse Dikke Bertha’s.
Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Kessel kan je hier terecht.
Bereikbaarheid
Automobilisten en fietsers: via de Grotesteenweg (N13), Stationssteenweg en Fortstraat.
Bushalte: Kessel Station.
Trein: station van Kessel.
Digitaal Hoogtemodel
Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.
Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.
De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.
Gemeente Nijlen
Kerkstraat 4
2560 Nijlen
Telefoon: +32 (0)3 410 02 11
Fax: +32 (0)3 481 70 48
E-mail: info@nijlen.be
Gidsenwerking Fort van Kessel
Rudy Van Nunen
Sleutelstraat 19
2560 Nijlen (Kessel)
Telefoon: +32 (0)474 74 34 66
E-mail: rudy.van.nunen@skynet.be