Fort van Kapellen

Terug naar overzicht

Al meer dan 120 jaar is het Fort van Kapellen militair domein. Het fort is dus niet toegankelijk, maar op reservatie kan je er wel met speciale spoorfietsen door de bossen reizen tot het Fort van Brasschaat en terug.

Fort van Kapellen vanuit de lucht (copyright: provincie Antwerpen - Vilda, Yves Adams)

Wat kan je er doen?

Op zoek naar een uitstap voor de hele familie of vriendengroep? Vanaf het Fort van Kapellen vertrekken de spoorfietsen naar Brasschaat. Reserveren kan op de website spoorfietsen.be. Je kan hier ook terecht voor meer info.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Stabroek en het Fort van Merksem via de route ‘Antwerpse polders en kasteeldomeinen’ of je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van Kapellen ligt aan knooppunt 76.

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt van het fort dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt tussen knooppunt 22 en 21 van het netwerk 'Kempense Heide'. Van hieruit maak je mooie wandelingen over de Antwerpse polders. 

Natuur

In het fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis, de meervleermuis, de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Wil je meer weten over de fauna en flora die in het fort vertoeven en de manier waarop ze beschermd worden? Klik dan hier.

Geschiedenis

Het Fort van Kapellen werd gebouwd van 1887 tot 1897 om de spoorweg Antwerpen-Roosendaal te beschermen. Op het forteiland bevindt zich een unieke verdedigingsbunker. Het ingangsgebouw, het overdekte binnenplein met zijn kazernegebouwen en een kleine mitrailleurbunker zijn nog aanwezig, de andere gebouwen zijn afgebroken.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Kapellen kan je hier terecht.

Het fort vandaag

Het fort is nog steeds militair domein en is dus ontoegankelijk.

In de buurt

De vzw Kempens Landschap biedt een erg leuke belevenis: dankzij speciale spoorfietsen kan je denderen over de militaire spoorlijn tussen het Fort van Kapellen en het Fort van Brasschaat. Daar wacht je een terrasje bij café Perron Noord voor een welverdiende pauze met uitzicht op het oudste militaire vliegveld van België. Voor meer informatie en reservaties kan je terecht op www.spoorfietsen.be.

Bereikbaarheid

Automobilisten en fietsers: via de Fortsteenweg, vlakbij het station van Kapellen.
Bushalte: Kapellen Vredeburgh.

Digitaal Hoogtemodel

Sinds 2015 is het nieuwe Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II beschikbaar. Dit is een kaart met gedetailleerde gegevens over de hoogteverschillen in Vlaanderen.

Een studie van de UGent, in opdracht van de provincie Antwerpen, ontdekte op basis van dit materiaal heel interessante nieuwe gegevens over het militair erfgoed rond Antwerpen. Zo blijkt dat er op en tussen de forten op verschillende plaatsen nog loopgraven aanwezig zijn. Deze loopgraven zijn duidelijk herkenbaar op de kaarten van het hoogtemodel.

De beelden hieronder tonen een luchtfoto van het fort naast een beeld van het hoogtemodel.

Muurschilderingen
Adres: 
Fortsteenweg
2950 Kapellen
Antwerpen
Contactgegevens: 

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Jubelpark 3
1000 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 737 78 11
Fax: +32 (0)2 737 78 02
E-mail: infocom@klm-mra.be

Kaarten: 
Plattegrond van het fort van Kapellen (copyright: provincie Antwerpen)
Fort van Kapellen op de kaart NGI 1861-1907 (copyright: Nationaal Geografisch Instituut, Brussel)
Foto's: 
Fort van Kapellen (copyright: gemeente Kapellen)
Gang in het fort van Kapellen (copyright: gemeente Kapellen)
Loodsen en spoorlijn in het fort van Kapellen (copyright: gemeente Kapellen) 
Militaire spoorlijn aan het fort van Kapellen (copyright: gemeente Kapellen)
Historische tanks in het fort van Kapellen (copyright: gemeente Kapellen)