Fortengordels en toerisme

Ooit had de Antitankgracht tussen Berendrecht en Oelegem een militaire betekenis. Vandaag vormt ze het langste beschermde landschap van Vlaanderen én de mooiste verbinding tussen de stad Antwerpen en de Kempen. Een gedroomd decor voor wie houdt van fietsen, wandelen, erfgoed en natuur.

 

 

 

Antitankgracht Belevingsbox: fietslussen, wandelingen én kinderspelen

De Antitankgracht Belevingsbox helpt jong en oud om dit bijzondere gebied te verkennen. De box bevat fiets- en wandellussen, twee spannende kinderspelen en informatie over het boeiende erfgoed en het fraaie landschap.

Fietsen

De Antitankgrachtroute
De Antitankgrachtroute is een lus van 45 kilometer langs het fietsknooppuntennetwerk. Een mix van militair erfgoed (forten, bunkers en allerhande bouwwerken) en mooie natuur. De fietslus loopt door de gemeenten Oelegem (Ranst), Schilde, Brasschaat, Brecht, Zoersel en Zandhoven.

De Brialmontroute
Wat hebben kanonnen, Wijnegem Shopping Center en vleermuizen met elkaar gemeen? Je ontdekt het op de vernieuwde Brialmontroute, een fietslus (44km) langs de 19de- eeuwse fortengordel in en om Antwerpen.
Waarom bouwde men die indrukwekkende bakstenen forten? En wat gebeurt er vandaag allemaal?
Download onderaan de flyer van de Brialmontroute en ga op verkenning.

Wandelen

Fans van wandelen en erfgoed kunnen kiezen uit 4 lussen langs het wandelnetwerk Kempense Hoven. De wandelingen langs knooppunten variëren van 4,5 tot 10 kilometer en situeren zich in de buurt van de Antitankgracht in Brasschaat, Brecht, Schilde en Stabroek.

Kindvriendelijke activiteiten

Expeditie Explosief is een spannend digitaal spel in de omgeving van de Antitankgracht. Een bende snoodaards heeft een bom uit de Tweede Wereldoorlog geactiveerd. Het komt er op aan om de tips te ontcijferen en de bom tijdig te ontmantelen. Anders … kaboem! Het spel richt zich tot kinderen tussen 9 en 12 jaar en start bij de Kinderboerderij Mikerf in Brasschaat.

Ontdek de Antitankgracht is een fietsroute met doe-opdrachten voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Op 8 stopplaatsen wacht hen een boeiende opdracht. De kinderen kruipen in de huid van natuurprofessor Theodor of Hendrik de soldaat. De lus is 10 kilometer lang en vertrekt bij het Provinciaal Groendomein Vrieselhof in Ranst (Oelegem).

De Antitankgracht Belevingsbox kost 5,00 euro en is verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren in Brasschaat, Brecht, Essen, Kapellen, Ranst, Schilde en Zoersel.

Je kunt het digitale spel Expeditie Explosief gratis downloaden op je smartphone (iOs of Android) en de Antitankgracht Belevingsbox bestellen via de website Antwerpse Kempen.

 

Brialmontroute: fietsen langs de Antwerpse forten

De Antwerpse forten verkennen vanop de fiets? Kies dan voor de Brialmontroute, een bewegwijzerde fietsroute langs de 19de-eeuwse verdedigingsgordel. Onderweg passeer je maar liefst 5 forten: fort 6 in Antwerpen (Wilrijk), fort 5 in Edegem, fort 4 in Mortsel, fort 3 in Borsbeek en fort 2 in Wommelgem.

De lus is 44 kilometer lang en bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met vermelding ‘Brialmontroute’. Download hieronder de flyer van de Brialmontroute en ga op verkenning.